Blogi

Ei se omalle kohdalle osu

Blogi

Tiesitkö, että joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa? Silti varmasti jokainen meistä haluaa uskoa kuuluvansa siihen kahteen kolmannekseen, joka ei syöpään sairastu.

Syöpä on henkeä uhkaava sairaus. Syöpädiagnoosi järkyttää ja laittaa arvot uuteen järjestykseen. Tässä tilanteessa, kuolemaa silmiin katsoessa, me jokainen haluamme uskoa, että sairastuessamme me saamme parasta mahdollista hoitoa sosioekonomisesta asemasta tai asuinpaikasta riippumatta. Haluamme uskoa, että selviydymme. Haluamme kokea, että meistä pidetään hyvää huolta.

Tämä on kuitenkin monelle meistä vain teoriaa, hypoteettinen tilanne. Syöpä on etäinen asia. Emme me tosissamme kuvittele sairastuvamme. Ei se syöpä omalle kohdalle osu.

Yhdenvertaiset mahdollisuudet syövän hoitoon

Jos kuitenkin sattuu sairastumaan, joutuu huomaamaan, että uusimmat syöpähoidot eivät valitettavasti ole yhdenvertaisesti kaikkein suomalaisten syöpäpotilaiden saatavilla. Sairaalalääkkeiksi ja apteekista itse noudettaviksi lääkkeiksi hajautettu kaksikanavainen lääkkeiden rahoitusrakenne, monimutkaiset arviointiprosessit sekä sairaanhoitopiirien erilliset hankintarenkaat aiheuttavat käyttöönoton hitautta ja osaoptimointia, hoitopolkujen pirstoutumista sekä asettavat syöpään sairastuneet eriarvoiseen asemaan.

Uudet syöpähoidot, kuten immuno-onkologiset hoidot, otetaan Suomessa hitaammin käyttöön ja niitä käytetään vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Syöpään sairastuneella ei kuitenkaan ole aikaa odottaa.

Meistä kukaan ei ole immuuni sille illuusiolle, että juuri minä olen yksi heistä, joka ei sairastu. Ovathan elämäntapani erinomaisen terveelliset. Elintavoilla voi toki merkittävästi pienentää omaa sairastumisriskiään, mutta suurimmalle yksittäiselle tekijälle syövän synnyssä, huonolle tuurille, ei meistä kukaan mahda mitään.

Kukaan meistä ei myöskään voi valita mihin syöpään sairastuu. Jos on hyvä tuuri, oma syöpä löytyy ajoissa ja on sellainen, johon tehoaa vanhat ja kohtuuhintaiset lääkkeet. Mutta mitä jos oma syöpä onkin juuri niitä, joihin uusia lääkkeitä on kehitetty? Niitä, joihin vanhoilla hoidoilla ei pystytä, mutta uusilla pystytään.  Tai jos omaan syöpään ei edes vielä ole toimivaa lääkettä, jos tepsivää hoitoa vielä etsitään tutkimuksissa. Voitko kuvitella, miltä se mahtaa tuntua saada tällaisia uutisia lääkärin vastaanotolla? Miltä tuntuu huomata, että samassa tilanteessa oleva kohtalokollega toisessa sairaanhoitopiirissä saa uutta, juuri teidän syöpäänne tehoavaa lääkettä, mutta sinä et? Tai toinen on ohjattu lääketutkimukseen, johon hän on päässyt mukaan, mutta sinulle ei ole edes mainittu tutkimuksista. Näin voi olla, sillä suomalaisilla ei ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kliinisiin lääketutkimuksiin.

Toiminnan aika on nyt

Tutkimus edustaa syöpään sairastuneelle toivoa ja toivoa ei kukaan saisi riistää syöpäsairaalta ihmiseltä. Uskooko tässä kohtaa enää yhdenvertaiseen syövänhoitoon Suomessa?

Päätöksiä tehdessä ja euroja laskiessa on helpompaa ja tunnetasolla vähemmän tuskallista ulkoistaa itsensä tilanteesta ja kuvitella, että ei se syöpä omalle kohdalle osu. Jos takaraivossa jyskyttäisi jatkuvasti ajatus, että itsekin voi sairastua, olisi objektiivisten päätösten tekeminen luultavasti mahdotonta. Mutta väitän, että sen tiedostaminen, että jokainen meistä voi sairastua syöpään, voisi vahvistaa tahtotilaa löytää resursseja ja keinoja hoitaa kaikki suomalaiset syöpäpotilaat niin hyvin, kun moderni, yksilöllinen lääketiede osaa.

Cancer IO raportissa, immuno-onkologisten lääkkeiden käytöstä suomalaisessa syövänhoidossa, on hyvin osoitettu korjausta vaativia epäkohtia sekä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia niiden korjaamiseksi. Nämä korjaamista vaativat asiat eivät ole vain korjaamista vaativia asioita, vaan syöpään sairastuneelle ne voivat olla henkilökohtainen tragedia.

Kun muutosta vaativat asiat on jo tunnistettu ja niihin on annettu selkeitä korjausehdotuksia, niin miksi ei ole jo ryhdytty toimeen? Toiminnan aika on nyt. Syöpään sairastuneella ei ole aikaa odottaa.

 

Jenni Tamminen-Sirkiä

Jenni Tamminen-Sirkiä
FT (translationaalinen syöpäbiologia)
Toiminnanjohtaja,
Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry