Syövänhoito Suomessa nyt
Suomalainen syövänhoito on kansainvälisten mittareiden mukaan maailman kärkeä ja Suomi onkin kansainvälisesti arvioituna syövästä selviytymisessä maailman 10 parhaan maan joukossa. Viime vuosikymmeninä syövänhoitoa on rakennettu kovalla työllä ja rohkeilla investoinneilla. Suomeen on luotu rakenteet ja osaaminen, joilla syöpäkuolemien määrä on laskenut, vaikka syöpään sairastuu yhä useampi suomalainen.
Syövän kokonaiskustannukset olivat vuonna 2021 noin 1,4 miljardia euroa. Vaikka lääkekustannusten määrä on kasvanut voimakkaasti, vuodeosastohoidon, sairauspäivärahojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden kustannukset ovat pienentyneet. Näin ollen syövän kokonaiskustannusten kasvu on toistaiseksi pysynyt maltillisena ollen vain muutamia prosentteja vuodessa aikavälillä 2014-2021.
Syövänhoito on kuitenkin murroksessa: Suomessa ja maailmalla tehdään parhaillaan ennätysmäärä läpimurtoja syöpätutkimuksessa ja -hoidossa, diagnostiikassa ja lääkekehityksessä. Osaaminen ja työkalut ovat siis olemassa, mutta hyötyäksemme uusista innovaatioista meidän on löydettävä uusia tapoja tehdä yhteistyötä, tehostettava yksilöllisten hoitojen käyttöönottoa ja investoitava rohkeammin syövänhoitoon ja tutkimukseen.
Esimerkiksi syövän varhaisessa toteamisessa on haasteita liittyen jonoihin perusterveydenhuollossa. Toisaalta nykyisin käytössä oleva lääkekorvausjärjestelmä on kehitetty 1960-luvulla eikä se enää vastaa nykyaikaisen yksilöllisen syövän yhdistelmähoitojen tarpeita vaan aiheuttaa tarpeettomia viiveitä uusien hoitojen käyttöönotossa. Myös palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tarve ylittää niiden tarjonnan. Pulaa on niin ikään syövän hoitoon erikoistuneista lääkäreistä ja hoitajista, mikä koskettaa erityisesti keskussairaaloita. Suomesta puuttuu myös kansallinen syövän hoidon vaikuttavuudesta tietoa keräävä laaturekisteri.
Lähteet ja lisätietoja: