Mitä kuuluu suomalaiselle syövänhoidolle juuri nyt?
Mallimaa järjesti vuoden 2024 SuomiAreenan aikaan keskustelutilaisuuden, jossa asiantuntijat toivat eri tahoilta näkemyksensä syövän hoidon tilasta Suomessa.
Blogi
Blogi
Suurimmalle osalle syöpäselviytyjistä, sekä parantuneista että kroonisen syövän kanssa elävistä, elämä ei mene noin suoraviivaisesti. Vähintään kahdella kolmasosalla heistä on fyysisiä, psykologisia ja tukihoidon tarpeita, joita ei ole kunnolla hoidettu tai edes tunnistettu nykyisissä hoitokontakteissa.
Syöpäselviytyjillä fyysiset ongelmat, kuten kipu, hedelmättömyys ja hoitoon liittyvät terveysriskit, ovat yleisiä. Pitkäaikaiset psykologiset haitat, kuten unihäiriöt, uupumus, kognitiiviset ongelmat, syövän uusiutumisen pelko, huolet liittyen ihmissuhteisiin, rahavaikeuksiin, työhön ja koulutukseen ovat läsnä syöpäselviytyneiden jokapäiväisessä elämässä.
Syövän lapsena tai nuorena sairastaneilla, syöpäselviytyjän elämä voi kestää vuosikymmeniä. Heillä syövän uusiutumisen riski vähenee ajan myötä, mutta taas hoitoon liittyvien pitkäaikaishaittavaikutuksien riski kasaantuu ajan myötä. He saattavat myös joutua kamppailemaan fyysisen, emotionaalisen, sosiaalisen tai koulutuksellisen kehityksen keskeytymisen sekä hoitosuhteen katkeamisen kanssa, kun hoitovastuu siirtyy aikuispuolelle.
Syöpäselviytyjien tarpeet ovat moninaiset. Tutkimusnäytön perusteella potilaskohtaisesti räätälöidyt interventiot ovat tehokkaampia kuin kaikille suunnatut yleiset interventiot. Nykyinen syövän hoidon malli, jossa panostetaan vain syövän hoitovaiheeseen, palvelee syöpäpotilaita huonosti. Monet syöpäselviytyjät siirtyvät seurantavaiheeseen monien ongelmien kanssa.
Syöpähoidot aiheuttavat usein merkittäviä haittoja ja useimmat tutkimukset keskittyvät edelleen eloonjäämisen päätepisteisiin, vaikka tutkimuksissa on tehty parannuksia elämänlaadun seuraamiseen. Tarvitsemme pidemmän aikavälin toiminnan, psykososiaalisten vaikutusten ja kustannusten seurantaa, potilaiden osallistumista tutkimuksen suunnitteluun ja mielekkäitä potilaskeskeisiä tulosmittauksia.
Useita erilaisia seurannan järjestämismalleja on käytössä sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja tutkimusten mukaan kaikki ovat yhtä turvallisia. Kaikkien mallien menestys riippuu kuitenkin selkeästä kommunikaatiosta ja koordinaatiosta eri ammattilaisten ja palvelutahojen välillä, jotta kaikilla ammattilaisilla on tarvittava tieto ja kokemus. Keskeinen tavoite jatkossa seurannassa tulee olla siirtyä syövän uusiutumisen ja uusien syöpien havaitsemisesta potilaskeskeiseen malliin, jossa tunnistetaan yksilölliset tarpeet ja riskit, ja joka tukee yksilöllisesti syöpäselviytyjiä koko elämän ajan.
Väestön ikääntymisen, tehokkaampien hoitojen ja entistä useammin varhaiseen syövän havaitsemisen myötä syöpäselviytyneiden määrä on nyt ennennäkemätön, ensimmäistä kertaa Suomessa on elossa yli 300 000 syövän sairastanutta.
Sote-uudistuksen myötä uudet hyvinvointialueet luovat mahdollisuuden entistä parempaan yhteistyöhön eri hoitotahojen välillä syöpäselviytyjien hyväksi. Suomi on kansainvälisesti kärkimaita terveyden ja hyvinvoinnin sähköisessä tiedonhallinnassa, jonka vuoksi meillä on hyvät lähtökohdat kansallisen syöpäselviytymissuunnitelman ja potilaan vointimittarien (PROM, Patient-Reported Outcome Measures) sähköiseen kehittämiseen. Toivottavasti tulevaisuudessa syöpäselviytyjä voi Omakannasta tulostaa oman selviytymissuunnitelman kuten koronatodistuksen.
Tarvitsemme Suomeen kansallisen syöpästrategian, jossa hyvä syövänhoito ulottuu paljon diagnoosia ja hoitoa pidemmälle, jopa niille, joita hoidetaan onnistuneesti. Syövänhoidon monien edistysaskeleiden vuoksi järjestelmämme ja ajattelumme on siirryttävä selviytymisestä syövästä elämään ja menestymiseen sen ulkopuolella.