fbpx

Maritta, 60

”Ilman kehittyneitä hoitoja olisin kuollut aikoja sitten.”

Elämäntilanne:
Olen kieltenopettaja ammattikorkeakoulussa. Olen tehnyt myös oppikirjoja ja tykkään työstäni tosi paljon. Mulla on myös urhea poika, joka on tukenut mua parhaansa mukaan.

Syöpäni…
löytyi 2009 kohdunpoiston yhteydessä. Sain tiedon heräämössä leikkauksen jälkeen ja luulin pitkään nähneeni unta. Sairastan follikulaarista lymfoomaa.

Hoidossani on ollut…
monenlaisia vaiheita. Syöpä on uusinut monta kertaa ja sitä on hoidettu sytostaateilla, omakantasolusiirrolla ja vieraskantasolusiirrolla. Ilman kehittyneitä hoitoja olisin kuollut aikoja sitten.

Jotta syöpää voidaan hoitaa entistä paremmin…
tarvitaan ratkaisuja tukemaan ammattilaisten perustyötä. On käsittämätöntä, miten paljon lääkärien ja hoitajien ajasta menee toimistotöihin. Se heikentää myös ammattilaisten mahdollisuuksia perehtyä uuteen tietoon.

Tutkimuksen merkitys syövänhoidossa…
on valtava. Tutkimus on välttämätöntä, vaikka sen vaikutus ei näy heti. Jos ei ole tutkittua tietoa, niin huhut lähtevät liikkeelle ja ihmiset uskovat niihin. Tuntuu, että ihmisiä tyhmistetään, kun koulutuksesta leikataan. Internetin myötä lähdekriittisyys on entistä tärkeämpää. Tiedon puute on ihmisten elämällä leikkimistä.

Tulevaisuuden hoidot ovat…
täsmähoitoja, jotka purisivat suoraan syöpäsoluihin. Lisäksi tarvitaan sairaaloita, jotka tukevat ihmisen elämänhalua. Sairaalassa mulla oli ikkunat merenlahdelle, jotta pystyin seuraamaan ulkomaailmaa, kun en jaksanut enää mitään muuta.

Riitu,

62

“Yllättävän äkkiä tämä elämä menee, mutta ei se vielä ole ohi.”

Lue tarina →

Jarmo,

52

”Sairaalahoito tuntui välillä rinnakkaismaailmalta.”

Lue tarina →

Juha,

60

“Musta tuntui, kuin mä olisin ollut sairaalan ainoa potilas. Se fiilis on tosi raju.”

Lue tarina →

Jussi,

28

”Aina ei jaksaisi olla itse aktiivinen oman hoidon suhteen.”

Lue tarina →

Antti,

34

”Fyysinen puoli on rankka, mutta henkinen puoli on enemmän se homma.”

Lue tarina →

Hanketta tukemassa