fbpx

Jarmo, 52

”Sairaalahoito tuntui välillä rinnakkaismaailmalta.”

Syöpäni…
löydettiin monien mutkien kautta. Ensin selvisi eturauhassyöpä, ja sen perään löytyi akuutti myelooinen leukemia. Leukemiahoitojen jälkeen eturauhasleikkaus oli aika “piece of cake”.

Hoidossani teki vaikutuksen…
sen laatu. Vaikka lääkkeet eivät vielä osaa tunnistaa syöpäsoluja ja vastustuskyky häviää hoidon mukana, niin oli hienoa huomata, miten hoitoja kuitenkin räätälöitiin yksilöllisesti. Olin aika hyvässä peruskunnossa, niin sain astetta vahvempia hoitoja.

Hoito sairaalassa tuntui…
välillä epätodelliselta. Normaalista elämästä siirryin sairaalan rinnakkaismaailmaan. Verikoe kävi aamuherätyksestä ja kun lääkäri kiersi kolmen hengen huoneessa, kuuli ensin naapurin kuolemantuomion ennen kuin käytiin omat asiat läpi. Kyllähän se vaikutti omaan hyvinvointiin. Ajattelin, että kohta minäkin kupsahdan sinne.

Tulevaisuudessa…
robotit hoitavat osan leikkauksista. Sen sijaan että leikataan käsipelillä, ohjataankin leikkaavaa robottia peliohjaimella. Se leikkaisi niin tarkasti, että potilas olisi jo päivän kuluttua kotikuntoinen viikon sairaalajakson sijaan.

Rankinta syöpähoidoissa on ollut…
sytostaatit. En edes halua tietää kaikki mahdollisia haittavaikutuksia. Todennäköisesti tilalle tulee pian täsmälääkkeitä. Niiden myötä vältyttäisiin monilta leikkauksilta, kun geeniteknologialla virheet saataisiin jo alkumetreillä korjattua.

Kaipaisin uudenlaista…
tapaa ottaa verikokeita ja mitata kehon toimintaa. Jossain vaiheessa kävin niin paljon verikokeissa, että kroppa pisti vastaan. Alitajunnassa jännitin ja olin tuppoja täynnä puolen tunnin yrittämisen jälkeen – verinäytettä ei meinattu saada millään. Tehokkaammat tutkimusmenetelmät säästäisivät siis myös varmasti rahaa.

Riitu,

62

“Yllättävän äkkiä tämä elämä menee, mutta ei se vielä ole ohi.”

Lue tarina →

Juha,

60

“Musta tuntui, kuin mä olisin ollut sairaalan ainoa potilas. Se fiilis on tosi raju.”

Lue tarina →

Jussi,

28

”Aina ei jaksaisi olla itse aktiivinen oman hoidon suhteen.”

Lue tarina →

Maritta,

60

”Ilman kehittyneitä hoitoja olisin kuollut aikoja sitten.”

Lue tarina →

Antti,

34

”Fyysinen puoli on rankka, mutta henkinen puoli on enemmän se homma.”

Lue tarina →

Hanketta tukemassa